Avrupa krizde Türk iş adamı yatırım peşinde

AK PARTİ Bursa Milletvekili Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, 
‘AVRUPA KRİZDE TÜRK İŞADAMI YATIRIM PEŞİNDE’
AK PARTİ Bursa Milletvekili ve Türkiye-Kosova Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, “Avrupa ülkelerinin krizde olduğu bir dönemde Türk işadamlarının yatırım imkânlarını araştırmak için Kosova’ya gelmeleri gurur verici” dedi. 
BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin’de Kosova iş gezisinin faydalarını en kısa sürede Bursa için görüleceğini söyledi. Kosova ekonomisinin güçlenmesinde BALKASİAD üyelerinin önemli rol oynayacağını belirten Şahin, “Kosova’nın kalkınmasında en büyük rolü Türk işadamları oynayacaktır” dedi. 
BALKANSİAD 12-14 Nisan tarihlerinde Kosova’ya bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. AK PARTİ Bursa Milletvekili ve Türkiye-Kosova Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Kemal Şerbetçioğlu’nunda katıldığı ziyaretlerde BALKANSİAD heyeti Türkiye Cumhuriyeti Piştine Büyükelçiliği başta olmak üzere çok sayıda resmi temasa imza attı, Kosovalı işadamlarıyla ikili görüşmelerde bulundu.
Aklımızı ve kalbimizi Kosova için birleştirelim
Türkiye Cumhuriyeti Piştine Büyükelçiliği’nde gerçekleştirilen ziyarette konuşan, AK PARTİ Bursa Milletvekili ve Türkiye-Kosova Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Türk işadamlarına “Avrupa ülkelerinin krizde olduğu bir dönemde Türk işadamlarının yatırım imkânlarını araştırmak için Kosova’ya gelmeleri gurur verici” dedi.
Şerbetçioğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Kosova ile aramızdaki ticaret hacmi istenilen seviyelerde değil. Kosova'nın Türkiye'ye 7,8 milyon avro ihracatı var. Türkiye'nin ise Kosova’ya 184,5 milyon Avro ithalatı gerçekleşmiş. Her iki ülke işadamlarına çok büyük sorumluluk düşüyor. Bir an önce ikili ilişkileri geliştirerek ihracat oranını arttırmaları gerekiyor. İş adamlarımız Kosova’da tarım, hayvancılık, madencilik, inşaat, tekstil ve gıda sektöründe yatırımı düşünülebilirler.Malumunuz İş adamları rasyonel olur. Ancak Kosova için işadamlarımıza akılları ile kalplerini birleştirmelerini tavsiye ediyorum.”
İş gezimiz çok yararlı geçti
BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin’de Bursa’nın en güçlü siadları arasında gösterilen derneğin üyelerinin Balkan ve Rumeli kökenli olmasıyla gurur duyduklarını ifade etti. Aynı zamanda BALKANSİAD üyesi olan AK PARTİ Bursa Milletvekili ve Türkiye-Kosova Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Kemal Şerbetçioğlu’na Kosova programına gösterdiği katılım ve katkılarından dolayı teşekkür eden Şahin, “Milletvekilimiz ve iş adamlarımızla Kosova’ya 42 kişilik bir ekiple geldik. Yakından tanıdığımız, ticaret yaptığımız Kosova’da daha nelerin yapılabileceğini inceleme imkânımız oldu. İş gezimizin çok yararlı geçtiğine inanıyorum. İkili iş görüşmelerinde 100’ün üzerinde işadamıyla bir araya geldik. Kosova geçtiğimiz yıl 2,49 milyar Avro ithalat, 319 milyon Avro da ihracat gerçekleştiren bir ülke. Biz Kosova’nın ithalatı ve ihracatında ön sıralarda olmak istiyoruz” dedi.
Kendinizi evinizde gibi hissedin
BALKANSİAD heyetinin Türkiye Cumhuriyeti Piştine Büyükelçiliği’ne yaptığı ziyarette, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, bakan yardımcısı Rıfat Kırasniç, Kosova Sağlık Bakan Yardımcısı Kadri Hüseyin, Kosova Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Fikrim Damka da hazır bulundu. Büyükelçi Songül Ozan, BALKANSİAD heyetine düzenlediği resepsiyonla ‘hoş geldiniz’ dedi. BALKANSİAD heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ozan, Balkan ve Rumeli göçmeni işadamlarının akrabalık ve kan bağı bulunan ülkelere yatırım ve ticaret yapmaya davet etti. Büyükelçi, Kosova’ya yapılacak yatırımlarda işadamlarından kar-zarar hesabını ikinci planda tutmalarını istedi. 
Türkiye-Avrupa- Kosova üçgeni 
Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, ise Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesini istediklerini söyledi. Kosova’nın Avrupa Birliği’nin kısa zamanda parçası olacağını söyleyen Yağcılar, nüfusun yüzde 25’inin AB üyesi ülkelerde çalıştığının altını çizdi. Türkiye-Avrupa- Kosova üçgeni oluştuğunu ve bundan iyi yararlanılması gerektiğini belirten Yağcılar, Türkiye ile Kosova arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın en kısa sürede imzalanacağını söyledi. Yağcılar, ayrıca iki ülke arasındaki yatırımları garanti altına almak için çalıştıklarını ifade etti. 
Kosova Ekonomi Odası 
BALKANSİAD heyeti daha sonra kısa adı OEK olan Kosova Ekonomi Odası Başkanı Safet Gerxhaliu’yu ziyaret etti. Safet Gerxhaliu odalarının Kosova Cumhuriyetinin en büyük ticari kuruluşu olduğunu ifade etti. OEK’nın 15 bin civarında üyesi bulunduğunu kaydeden Safet Gerxhaliu, geçtiğimiz yıl ülkesinin yüzde 4 büyüdüğünün de altını çizdi. 
Türkiye’yi hayranlıkla izliyoruz
Başbakan Yardımcısı, Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari Lila ile görüşen heyet Kosova’nın ticaret ve sanayisi hakkında bilgi aldı. Türkiye’nin gelişmesini ve kararlılığını hayranlıkla izlediklerini belirten Mimoza Kusari Lila, iki ülke arasındaki ithalat ve ihracatın istenilen seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Serbest Ticaret Anlaşması üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Lila, Kosova’nın ekonomik envanterinin hazırlandığını ifade etti. Türk işadamlarını ülkesine yatırım yapmak için davet eden Bakan Lila, 2012 yılında Türk işadamların Kosova’ya yatırım yapan 3 ülke olduğunu ifade etti. 
BALKANSİAD heyeti daha sonra Kosova Ekonomik Kalkınma Bakanı Besim Beqaj, ziyaret etti. Emerald Hotel’de gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerine de Kosovalı işadamları yoğun ilgi gösterdi. Kosovalı 100’den fazla işadamı BALKANSİAD üyeleriyle karşılıklı yatım ve ticaret konusunda görüşmeler gerçekleştirdi.

Avrupa krizde Türk iş adamı yatırım peşinde