BALKAN VE TİCARET FUARI AÇILDI

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD)’nin düzenlediği ‘Balkan Ticaret Fuarı’ kapılarını açtı. Açılışta konuşan BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur, ‘Kayseri, Erzurum, Samsun, Adana bizim için ne kadar önemli ve değerliyse Saraybosna, Selanik, Sofya ve Belgrad da o kadar önemlidir’ diyerek Balkanların önemine vurgu yaptı.

BALKANTÜRKSİAD’ın Bursa Valiliği himayesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Marmara Belediyeler Birliği ve TÜYAP’ın destekleriyle düzenlediği ve Balkanlar ile Bursa'yı birleştirecek olan Balkan Ticaret Fuarı TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde görkemli bir şekilde açıldı. Açılışa Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İbrahim Burkay başta olmak üzere, AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun, , Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Gürsu Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız, AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Gürsel Dönmez, Ak Parti Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak, Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, BALKANTÜRK Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin, İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, Kosova Fahri Konsolosu Fahrettin Gülener, Arnavutluk Fahri Konsolosu Necip Naci Doğru, RUMELİFED Genel Başkanı Selim Yedikardeş, Bursaspor Başkanı Recep Bölükbaşı, BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu üyeleri, iş adamları ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu katıldı.

Açılışta konuşan BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur, Balkan Ticaret Fuarı ile Bursa’ya bir ilki kazandırmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye’deki her şehri Balkanlardaki şehirlerle bir bildiklerini söyleyen Onur sözlerine şöyle devam etti: “Bizim için Kayseri, Samsun, Adana, Erzurum, Van ne kadar önemliyse dost ülkelerdeki kardeşlerimizin yaşadığı Selanik, Sofya, Saraybosna, Belgrad, Yanya da o kadar kıymetlidir. Çünkü bizler aynı coğrafyanın insanlarıyız. Yüzyıllardan beri devam eden sınırlar ötesi bağlarımız güçlenerek devam etmelidir. Bu sebepledir ki bu tarz etkinliklerle buna katkı sağlamak istiyoruz. İş Dünyası her türlü ayrımcılığı elinin tersiyle iter, birlikteliğe önem verir. Bizler de hem bağlarımızı koparmamak hem de ticari ilişkilerimizi geliştirmek ülkemize ve Balkanlara katma değer sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Niyetimiz halis, akıbet hayırlı…

BALKANTÜRKSİAD olarak Balkanların fuarda buluşturulması misyonunu üstlendiklerini belirten Onur, bunu her yıl devam ettirmek istediklerini belirtti. Fuar hakkında da bilgi veren Onur sözlerini şöyle sürdürdü: “Fuarımız 3 gün boyunca çeşitli toplantılar ve paneller de gerçekleştirilecektir. Özellikle yatırım imkânları ele alınacak, altyapı, ulaşım, müteahhitlik, iş ve inşaat malineleri, çevre düzenlemeleri konularında değerlendirmelerde bulunulacaktır”. Fuar ile aynı anda Merinos AKKM’de düzenleyecekleri 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi’ne de değinen Onur, belediyecilik anlamında da Balkanlar ile Bursa'yı buluşturacaklarını sözlerine ekledi. BALKANTÜRKSİAD olarak bu işe inandıklarını ve doğru bir zamanda doğru bir şehirde doğru paydaşlarla yola çıktıklarını belirten Onur sözlerini şöyle noktaladı: “Bizler bu işe inandık. Niyetimizde samimiyiz. “Niyet halis olunca akibet hayırlı olur” derler,  biz bu amaçla yola çıktık. Bu vesile ile fuarımızda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Bu fuar Bursa’ya çok yakıştı…

Fuar açılışında konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu da Balkanlar ile derin bir ilişkimiz olduğuna değindi. Kendileriyle sadece ticari sosyal değil derin bir ilişkimiz tarihi sorumluluklarımız olduğunu söyleyen Karaloğlu bu fuarın Bursa’ya çok yakıştığını belirtti. Karaloğlu sözlerini şöyle bitirdi: “Bursa zaten balkanların merkezi olan bir şehir. O sebeple bu fuar Bursa’ya çok yakıştı. Balkanlar ile var olan dostluğumuz, ticaretimiz, kardeşliğimiz, bu sayede daha da gelişecek. BALKANTÜRKSİAD’ı da kutluyorum. Kurulması 4 yıl kadar kısa bir süre olmasına rağmen bunları başarması çok çalıştığının, başkanımızın da dediği gibi niyetlerinin hasıl olduğunu gösteriyor.” Karaloğlu’ndan sonra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin vekili olarak konuşan Başkan Yardımcısı ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şükrü Köse de burada olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Balkanlarla ilişkimizi her anlamda diri tutmayı ve daha da geliştirmeyi hedeflemek gerektiğine değinen Köse, Bursa’nın bu anlamda sorumluluğunu her zaman yerine getirdiğini vurguladı.

98 firma katıldı…

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da konuşmasına böyle bir açılışın Balkanların gücünü ortaya koyduğunu gösteriyor diyerek başladı. Balkanlardan Bursa’ya gelenlerin şehre istihdam ve değer kattığına değinen Burkay şunları söyledi: “Ülkemizin 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde 50 milyarı Balkanlara ihraç etme hedefi var. Bunu sağlamak için çalışmalıyız. Bu ancak böyle organizasyonlarla mümkün olur. Bu fuar sayesinde kentin ekonomisi canlanacak, ülkenin ve Bursa’nın değerleri alıcıyla buluşacak. Geçtiğimiz haftalarda da gayrimenkul ile inşaatı birleştirip bir fuar yapmıştık İMSİAD ile birlikte. Gördüğü talep üzerine 2016’da sadece gayrimenkul fuarı yapmak istiyoruz. Böylelikle Bursa'yı Avrupa’daki şehirler gibi fuar merkezi yapmalıyız” dedi. Burkay’ın ardından konuşan Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü de şunları söyledi: “Yurtdışından Bosna Hersek, Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Sırbistan’dan belediyeleryurt içinden Ankara, Bursa ve İstanbul’dan toplam 98firmanın katılımı ile düzenlenen Balkan Ticaret Fuarı, Türk yatırımcılarını Balkan ülkelerindeki iş adamlarıyla aynı çatı altında buluşturmalıyız.

Arnavut böreği yediler…

Açılışın ardından BALKANTÜRKSİAD Başkanı Aytuğ Onur’un ev sahipliğinde Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindeki heyet fuarda yer alan standları gezdi. RUMELİFED standında RUMELİFED Genel Başkanı Selim Yedikardeş’in ikram ettiği Arnavut böreğinden de yiyen Karaloğlu ve Altepe bunun ardından ziyaretlerine devam ettiler.

 

 BALKAN VE TİCARET FUARI AÇILDI