BALKANTÜRKSİAD Uluslararası İş Geliştirme Toplantıları 2 / Bosna Hersek

Balkan ülkelerinde gerçekleştirdiği Ekonomi Zirveleriyle üyelerine işbirliği imkanları için zemin hazırlayan Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) tarafından düzenlenen Uluslararası İş Geliştirme Toplantıları’nın ikincisine Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Adis Alagic konuk oldu.

Online gerçekleştirilen BALKANTÜRKSİAD Uluslararası İş Geliştirme Toplantıları’nın ikincisine katılan Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Adis Alagic, ülkesindeki yatırım ve ekonomik iş birliği imkanları hakkında BALKANTÜRKSİAD üyelerine açıklamalarda bulundu.

Toplantının açılışında konuşan BALKANTÜRKSİAD Başkanı Fatih Şakir, “Saraybosna demek Bursa demek, Bursa demek Saraybosna demektir. Saraybosna’yı gezerken hiç yabancılık çekmezsiniz, sanki Bursa sokaklarında dolaşıyor hissine kapılırsınız” dedi.

HEDEF 2 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

“Türkiye, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, balkanlardaki kardeş ülkelerimizden birisi olan Bosna Hersek’in egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve çok etnili yapısına saygı çerçevesinde, Bosna Hersek’deki reform sürecini takip ederek atılan adımlara katkı sağlamakta ve Bosna Hersek’in Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla (AB ve NATO) bütünleşmesini desteklemektedir” diyen Başkan Şakir, Türkiye ile Bosna Hersek arasında önemli ticari ilişkiler bulunduğunu da söyledi.

BALKANTÜRKSİAD Başkanı Fatih Şakir, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2021 yıl sonu verilerine göre iki ülke arasında 875 milyon dolar düzeyinde ticaret hacmi bulunmaktadır. Bosna Hersek’e ihracatımız 650 milyon dolar tutarındadır. Bursa’dan Bosna Hersek’e 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 30’luk artışla 23 milyon 550 bin dolarlık ihracat yapılmıştır. Bosna Hersek’in balkan ülkeleri arasındaki yeri, Avrupa’ya yakınlığı göz önünde bulundurulduğunda bu ihracat tutarının daha yüksek olması mümkündür. Bu da Bosna Hersek ile daha yakın ticari ilişki içinde olmamıza bağlıdır. Hedefimiz iki ülke arasındaki ticaret hacmini 2 milyar dolara yükseltmektir” şeklinde konuştu.

“BURSA, BOSNA HERSEK İÇİN ÖZEL BİR ŞEHİRDİR”

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Alp Kesercioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve Üyelerin yoğun ilgi gösterdiği ve katılım sağladığı Uluslararası İş Geliştirme Toplantıları’nın ikincisine konuk olan Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Adis Alagic, konuşmasının başında, “Bursa, Bosna Hersek için özel bir şehirdir. Biz de Bursa’ya geldiğimiz zaman kendimizi farklı hissediyoruz” dedi.

TÜRK İŞ ADAMLARIYLA DA YATIRIMLAR YAPMAK İSTİYORUZ

BALKANTÜRKSİAD üyelerine Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler, Bosna Hersek’in ekonomik yapısı, Bosna Hersek’de iş yapma kolaylıkları, Bosna Hersek’in dış ticaret rejimi, vergi mevzuatı, bankacılık sistemi, yabancı sermaye destekleri ile sağlanan teşvikler konularında bilgiler aktaran Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Adis Alagic, “Bosna Hersek, batı dünyasının enerji politikalarından stratejik altyapı projelerine kadar pek çok konuda istifade etmek istediği bir ülke oldu ve önemli fırsatlar barındırıyor. Bosna Hersek bütçesi son zamanların en üst seviyesine çıktı, ihracatta yeni rekorlar kırıldı, istihdam en iyi oranlarda, vergilerden gelen gelirler gayet iyi, bunlar ekonomiye olan pozitif yansımaların sonucudur. Bosna Hersek’in turizm gelirleri son 10 yılda her sene yüzde 30 oranında artmıştır. Her konuda Türk iş adamlarıyla da iş birliklerini artırmak ve daha fazla yatırımlar yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Adis Alagic ülkesiyle ilgili yaptığı sunumun ardından toplantıya katılan BALKANTÜRKSİAD üyelerinin sorularını cevaplandırdı.

BALKANTÜRKSİAD Uluslararası İş Geliştirme Toplantıları 2 / Bosna Hersek