BALKANTÜRKSİAD’DA TEKSTİLİN GEÇMİŞİ VE GELECEĞİ ELE ALINDI

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) üyelerini ve iş dünyasını bilgilendirmeye devam ediyor.

BALKANTÜRKSİAD Tekstil Çalışma Grubu’nun konuğu olan tekstil tasarımcısı Canan Sönmez, ‘Dokumadan Tasarıma Hikayeler’ isimli söyleşisiyle BALKANTÜRKSİAD üyeleriyle bir araya geldi.

BALKANTÜRKEVİ BEV Konferens Salonu’nda BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan, Bulgaristan Bursa Konsolosu Veselin Bozhilov, Bulgaristan Bursa Konsolosluğu Ticari Ataşesi Aleksandar Aleksandrov ile birlikte çok sayıda BALKANTÜRKSİAD üyesi ve Uludağ Üniversitesi Tekstil bölümü öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen söyleşide konuşan tekstil tasarımcısı Canan Sönmez, “Dünya üzerinde hayat varolduğu sürece, dokuma da olacaktır” dedi.

“Üyelerimizin iş hayatına katkıda bulunuyoruz”

Toplantıda selamlama konuşması yapan BALKANTÜRKSİAD Tekstil Çalışma Grubu Üyesi Rabia Kınalı, grubun gerçekleştirdiği etkinlikler ve projelerden bahsetti. Kınalı, “Yaptığımız fuar ziyaretleri ve düzenlediğimiz seminerlerle üyelerimizin iş hayatına katkıda bulunmaya çalıştık. Üniversite öğrencilerimizin de bu toplantıda bizlerle beraber olması, mutluluk verici. BALKANTÜRKSİAD olarak her zaman eğitime destek olmaya çalışıyoruz, umarız ki bu söyleşi de öğrencilerimizin ufuklarını açacak, gelecek iş hayatlarında faydalı bilgiler kazanmalarını sağlayacaktır” diye konuştu

“Bursa Türkiye’nin tekstil başkentidir”

Sonrasında konuşan BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman İnan ise, “Bursa Türkiye’nin tekstil başkentidir, geçmişten günümüze kadar ülkemizin en önemli tekstil, dokuma üretim merkezi olmuş ve tekstil sektörünün öncü isimlerini çıkarmıştır” ifadelerini kullandı.

“Moda insan duygularıyla doğrudan alakalıdır”

‘Dokumadan Tasarıma Hikayeler’ konulu söyleşiyle BALKANTÜRKSİAD üyeleriyle bir araya gelen tekstil tasarımcısı Canan Sönmez de, tekstil, moda tarihinin geçmişini ve geleceğini anlattı. Sönmez,”1940’lı yıllara kadar konfeksiyon sektörü bu kadar gelişmiş değildi ve her ev kadını bir üreticiydi. Teknoloji ile birlikte sanayinin de gelişmesi hem üreticinin, hem de moda tasarımcılarının işini kolaylaştırdı” dedi.

“Moda insan duygularıyla doğrudan alakalıdır” diyen Sönmez, “1970’lerde hippi akımları, özgür tasarımlar dikkat çekiyor. 80’lere geldiğimizde yise ükselen feminizm akımını görüyoruz ve bununla birlikte yüksek kadın vatkaları kullanılmaya başlanıyor. 90’larda da denim akımı başlıyor, denim kumaşı giyen gençler bir başkaldırı, özgürlük anlayışını gösteriyorlar. Günümüzde ise kavramlar birbirine karıştı, artık kumaş türleri, botlar, gece ya da akşam giyilen elbiseler şeklinde ayrımlar kalmadı. İnsanlar şık bir abiyenin altında, jean şort ve botla dışarı çıkabiliyor” şeklinde konuştu.

“Gelecekte akıllı elbiseler olacak”

Tekstilin, ev tekstili, giyim, perde gibi sektörlerin yanı sıra, askeriye, medikal, makina ve otomotiv sanayi gibi alanlarda da kullanıldığına dikkat çeken Sönmez, “Günümüzde ışıklı, güneş enerjisiyle çalışan ve termal koruma görevi gören akıllı elbiseler üretilmeye başlandı. Gelecekte bu çalışmaların daha da artacağına inanıyoruz ve moda da buna göre şekillenecek. Tekstil ve tekstil mühendisliği okuyan gençlerimiz burada büyük önem kazanıyor, onları geleceğe iyi hazırlamalıyız. Çünkü dünyada hayat varolduğu sürece, tekstil ve dokuma da olacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından BALKANTÜRKSİAD Tekstil Çalışma Grubu Başkanı Hakan Kızılırmak tasarımcı Canan Sönmez’e plaket takdim etti.

 

 

 

BALKANTÜRKSİAD’DA TEKSTİLİN GEÇMİŞİ VE GELECEĞİ ELE ALINDI BALKANTÜRKSİAD’DA TEKSTİLİN GEÇMİŞİ VE GELECEĞİ ELE ALINDI BALKANTÜRKSİAD’DA TEKSTİLİN GEÇMİŞİ VE GELECEĞİ ELE ALINDI BALKANTÜRKSİAD’DA TEKSTİLİN GEÇMİŞİ VE GELECEĞİ ELE ALINDI