BALKANTÜRKSİAD’IN 4. YİK TOPLANTISI YAPILDI…

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin [BALKANTÜRKSİAD) 4. Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısı Almira Hotel’de yapıldı.

NİLSİAD ve Tophane Rotary Kulübü Başkanı Yalçın Aras’ın onur konuğu olduğu BALKANTÜRKSİAD 4. YİK toplantısına, BALKANTÜRKSİAD üyelerinin geniş katılım gösterdi.

Programın açılışında konuşan BALKANTÜRKSİAD Başkanı Dr. Aytuğ Onur, “Yavaş yavaş 2015’in sonuna yaklaşıyor olmamız nedeniyle hem BALKANTÜRKSİAD’ın faaliyetleri, hem de yılın genel değerlendirmesine ilişkin görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Her şeyden önce şunu belirtmek isterim; BALKANTÜRKSİAD olarak büyümemizi sürdürüyor, yeniliklere ve ilklere imza atmaya devam ediyoruz. Üye sayımız bugün itibariyle 400’e ulaştı. Çok önemli bir birlik ve beraberlik örneği sergiliyoruz” dedi.

---Dernek merkezi 2016 başında hizmete açılıyor---

BALKANTÜRKSİAD’daki bu dönemin kurumsallaşma ve projeler dönemi olarak belirlendiğini ve bu anlamda önemli adımlar atıldığını belirten Dr. Aytuğ Onur, bu adımlardan bir tanesinin de yeni dernek merkezi inşaatı çalışması olduğunu söyledi. Onur, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ve merkezin önümüzdeki yılın başlarında hizmete açılmış olacağını dile getirdi.

Bu dönemde ayrıca şubeleşme çalışmalarına da başladıklarını hatırlatan Dr. Onur, “Bu yılsonu veya önümüzdeki yılbaşında ilk şubemizi İstanbul’da açmış olacağız ve genel merkzi Bursa’da olan ve camiamızın önemli bir ihtiyacını karşılayan ulusal bir dernek olacağız. İstanbul’un ardından Ankara ve İzmir şubelerimiz için çalışmalarımız devam ediyor. Bunları öncelikle sizlerden aldığımız destekle, birlik ve beraberlik içinde, hep “Biz” yaklaşımıyla gerçekleştirdik” diye konuştu.

Onur: Tedirginlik sona erdi

1 Kasım seçiminin ardından ortaya çıkan tabloyu da değerlendiren BALKANTÜRKSİAD Başkanı Aytuğ Onur şöyle konuştu:

“Biz BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu olarak, çok fazla vaktinizi almamak için kısaca özetlemeye çalıştığım bu konularda çalışmalarımızı sürdürürken ülkemizin de yoğun bir gündem vardı. Bu sene birkaç kez sandık başına gittik. Özellikle Haziran seçimlerinden sonra 1 Kasım’a kadar geçen 5 aylık dönemdeki tedirginlikleri hep birlikte yaşadık. Bugün itibariyle şükürler olsun istenen istikrar ortamına ulaşmış durumdayız. Bu arada yakın zamanda yaşamış olduğumuz Ülkemizin birlik beraberliğine yönelik terör kaynaklı saldırılar hepimizi derinden üzmüştür. Terörün artık ülkesi, coğrafyası kalmamıştır. İşte son olarak Paris’de yaşananları hep birlikte izledik. Bu dönemde toprak bütünlüğümüze yönelik saldırılarda hayatını kaybeden asker, polis ve güvenlik güçlerimizi, bütün şehitlerimizi huzurunuzda minnetle anıyor, ailelerine bir kez daha sabırlar diliyor, yaralılarımıza şifalar temenni ediyorum. İnanıyorum ki, bizlere özgü hasletlerden olan “zor günlerde bir araya gelme” özelliğimizle her şeyin üstesinden geleceğiz. 1 Kasım seçimleri sonrası oluşan parlamentoyu, ekonomik ve sosyal anlamda çok önemli yapısal değişikliklerle ilgili yasal düzenlemelerin çıkartılması bekliyor. Ayrıca yeni Hükümetimizin de iş dünyasına yönelik teşviklerden çalışma hayatına yönelik düzenlemelere kadar yeni uygulamalarını bekliyoruz.”

 

Onur: Ağır bir sorumluluk

Asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Aytuğ Onur, “Bu ülkenin iş insanları olarak elbette ana gayemiz, ülkemizin ve insanlarımızın refahını yükseltmek. Ancak son dönemde tüm siyasi partilerimizin asgari ücret vaatleri bugün iş dünyası için ağır bir sorumluluk, rekabet gücümüzü etkileyebilecek bir etken olarak ortaya çıkmıştır. Asgari ücrette gerçekleşecek olan bu artış tüm işletmelerimiz için önemli bir maliyet artışı getirmesinin yanı sıra,  yurt dışından gelecek yatırımcılar açısından da yatırım iklimimizi olumsuz etkileyecektir. Bu artış başka argümanlar ile desteklenmez ise istihdam piyasamıza da olumsuz etki yapabilir. Ancak böyle önemli bir taahhüde girildiği şu noktada ve hükümetin yapısal reformlar konusunda kararlılığı da ortadayken, konuyu sadece asgari ücret olarak değerlendirmeden, toplu bir Reform paketi ile değerlendirmek ve aynı anda kıdem tazminatı, esnek çalışma koşulları, nitelikli işgücü temini ve istihdam güvencesi konularını da bu reform paketi içine dahil etmek yerinde olacaktır. Asgari  ücret bölgesel ve sektörel olarak uygulanabileceği gibi, üzerindeki kamu yükleri azaltılarak artışın tamamının sorumluluğu özel sektöre devredilmemelidir. Bunun kayıt dışı istihdamı artırabileceği de gözden kaçırılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Şahin: BEV, hızla büyüyor ve gelişiyor

BALKANTÜRKSİAD Yüksek İstişare Kurulu ve BALKANTÜRK Eğitim Vakfı (BEV) Başkanı Naci Şahin de, yaptığı konuşmada BALKANTÜRKSİAD’ın ve BALKANTÜRK Eğitim Vakfı’nın çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Şahin, BALKANTÜRK Eğitim Vakfı’nın hızlı büyüdüğünü ve geliştiğini söyledi. BEV’in öncülüğünde kurulmak istenen vakıf üniversitesiyle ilgili çalışmaların da tüm hızıyla sürdüğünü kaydeden Şahin, üniversiteyi Bursa’ya kazandırmak için emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti.

Şahin: Kamuoyu projelerimiz yakından biliyor

BALKANTÜRKSİAD’ın beşinci yılını doldurduğunu hatırlatan Naci Şahin, “BALKANTÜRKSİAD olarak beşinci yılımıza girmek üzereyiz. BALKANTÜRKSİAD Bursa’da, son dönemlerde projeleriyle gündem yaratıyor. Gerçekleştirdiğimiz sinerji toplantıları ve Balkanlar’da yaptığımız ekonomi zirveleri bunlardan sadece birisi. Bizim hayata geçirdiğimiz projeleri kamuoyu çok iyi biliyor ve yakından takip ediyor. Bursa’yı ekonomik anlamda Balkanlar’da en iyi şekilde temsil ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. aynı şekilde Balkanlar’ı da Bursa’da en iyi şekilde temsil ettiğimizi düşünüyorum. BALKANTÜRKSİAD, Balkanlar ve Bursa arasında tam bir köprü vazifesi görüyor ve görmeye de devam edecektir” dedi.

Programın onur konuğu olan NİLSİAD ve Tophane Rotary Kulübü Başkanı Yalçın Aras ise, perakende sektöründe 40 yıl konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından Yalçın Aras’a, BALKANTÜRKSİAD YİK Başkanı Naci Şahin tarafından plaket takdim edildi.

BALKANTÜRKSİAD’IN 4. YİK TOPLANTISI YAPILDI…