Komşuya destek

BALKANSİAD Heyetinin ikinci durağı Selanik oldu. Selanik ve Ticaret Sanayi Odası’nda yapılan iki görüşmelere Yunanlı işadamları yoğun ilgi göstererek Türk işadamları ile el sıkıştı. 
Selanik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Charıs Alexopolos Selanik’te ki ticari hayatla ilgili bilgi aktardı. Selanik’in 2300 yıllık tarihi geçmişi olduğunu anlatan Alexopolos, şehrin nüfusunun 1.200 bin olduğunu söyledi. Nüfusun büyük bir bölümünün ticaretle ilgilendiğini kaydeden Alexopolos, Yunanlı işadamlarının son yıllarda bölgeye büyük bir yatırım yaptığının altını çizdi. Yunan ekonomisin hükümet politikalarından dolayı darboğazda olduğunu vurgulayan Alexopolos, hükümetin üretimin artması için bazı önlemler almasını gerektiğinin altınız çizdi. Avrupa Birliği’nin Batı Balkanlara doğru genişlemesinin Selanik’in durumunu güçlendirdiğini ifade eden Alexopolos, Türkiye ile Yunanistan arasındaki 3.5 milyar dolar olan ticaret hacminin kısa sürede 5 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini söyledi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Atina Temsilcisi Artur Nadcrınıcınıı ülkedeki yatırım imkanları hakkında bilgi verdi. Türk işadamları ile görüşmek için Yunanlı işadamları yoğun ilgi gösterdi. Yapılan karşılıklı konuşmalardan sonra ikili iş görüşmelerine geçildi. Tekstil, otomotiv, gıda, makine, turizm ve ilaç sektöründe faaliyet gösteren BALKANSİAD Üyeleri yaklaşık 100 Yunanlı işadamı ile ikili iş görüşmesi yaptı. Yunanlı işadamlarının BALKANSİAD Heyetine yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti. Yapılan görüşmelerden sonra cam, tekstil ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren BALKANSİAD Üyeleri Yunanlı meslektaşları ile el sıkışarak masadan ayrıldı. 
TÜRK-YUNAN İŞADAMLARI EL SIKIŞTI
BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin görüşmelerden sonra bir değerlendirme yaparak “Beklediğimizin de üzerinde bir ilgi ile karşılaştık. Yunanlı işadamları ikili görüşmelere büyük ilgi gösterdi. Üyelerimizden 3 ayrı sektörde faaliyet gösteren firmalarla 8 üyemiz iş anlaşması yaptı. Gezi bizim için oldukça verimli ve başarılı geçti. Her gün büyüyen adını Balkanlarda ve dünyada duyuran BALKANSİAD öncülüğünde komşumuz Yunanistan’a iş ve ticaret desteğimiz sürecektir. Görüşmelerden sonra Yunanistan ekonomisinin kötü bir durumda olduğuna şahit olduk. Bizi umut olarak görüyorlar. Komşumuzun umudunu boşa çıkarmayacağız” dedi. 
TÜRK YUNAN TİCARET HACMİ 2 MİLYON AURO
BALKANSİAD Heyeti T.C. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin’i ziyaret etti. Azınlık Dernek Başkanı Osman Ağa ve Yunan-Türk İşadamları Dernek Başkanı Jannat Apikyan’ında hazır bulunduğu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Biltekin, Selanik’te 5 bine yakın Türkün yaşadığını söyledi. Selanik’te yaşayan Türklerin 1969 yılından itibaren Batı Trakya’dan Selanik’e yerleştiklerini söyleyen Biltekin, Türk işadamlarının bölgeye yatırımlarının önemine dikkati çekti. 7 aylık süreçte Türkiye ile Yunanistan arasında 2 milyon Auroluk ticaret hacminin gerçekleştiğini belirten Başkonsolos Selanik’te iş yapmak isteyen Türk işadamlarına desteğe hazır olduklarını altını çizdi. 
ATA’NIN DOĞDUĞU EV 10 KASIM’A YETİŞMEDİ
Başkonsolosluk bünyesindeki Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyet göstermekte olan Atatürk Evi’nin 18 Haziran 2012’de restorasyonuna başlandığını söyledi. Projenin yaklaşık beş ay içinde sonuçlandırılması öngörüldüğünü belirten Biltekin 10 Kasım Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümünde bahçenin açılacağını binanın içindeki restorasyonun ise devam edeceğini söyledi. Biltekin, modern anıt olarak tescil edilen binanın ilgili Yunan makamlarının onayıyla hazırlanan kapsamlı restorasyon projesi çerçevesinde, ulusumuz için manevi önem taşıyan tarihi binanın aslına uygun şekilde korunması ve Ulu Önderimizin hatırasına yakışacak çağdaş müzecilik anlayışıyla yenilenmesi için özenli bir çalışma gerçekleştirileceğini kaydetti.
ORTA MAKEDONYA VALİSİNDEN ERDOĞAN’A ÖVGÜ
BALKANSİAD Heyeti Orta Makedonya Bölgesi Valisi Panagıotıs X. Psomıadıs ile görüştü. Türk Yunan dostluğuna inandığını söyleyen Psomıadıs, Ege’nin bir barış denizi olması dileğinde bulundu. Orta Makedonya bölgesinin Yunanistan’da iş yapılabilecek en iyi bölge olarak gösterdi. “Tarım, hayvancılık, turizm bölgenin önemli gelir kaynaklarındandır. Sizinle iş yapmaya her zaman hazırız. Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliğini çocuklarımıza miras bırakacağız. Türkiye’nin gelişimini hayranlıkla izliyorum. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı da çok başarılı buluyorum. Selanik Balkanların ekonomi başkentidir. İki ülke arasında sınırların kaldırılması ve rahatlığın bir araya gelmesini diliyorum. Geçmişi unutalım geleceğe bakalım. Sizden öğrenecek çok şeyimiz var. Selanik’ten İzmir’e direk uçuş yapılmasını istiyoruz. Yunan hükümetinin Türklere karşı uyguladığı vize sorununun çözümü içinde elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu. Valilik meclis salonunda gerçekleşen ziyarette konuşan BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin, “Balkanlarda yepyeni yatırımlarla Türk işadamları başarıdan başarıya koşuyor. Perakende, inşaat, gıda, turizm ve kimya sektörlerinde yeni yeni yatırımlar mevcut. Biz hem ticari, hem de kültürel anlamda yeni birliktelikler için göreve hazırız. Komisyonlarımız farklı organizasyonlar için çalışacak. Balkanlar için de değer oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

Komşuya destek