Makedonya' ya 650 milyonluk bir pazar

BALKANSİAD heyeti, Kosova’daki ikili temas ve iş görüşmelerinden sonra Makedonya’ya geçti. Makedonya-Türk İş Formu’na katılan BALKANSİAD üyeleri Makedonya’da yatırım ve iş imkânlarıyla ilgili brifing aldı, Makedon işadamları ile ikili iş görüşmelerinden bulunan heyet, ülkeden olumlu görüşlerle ayrıldı.
Makedonya-Türk İş Formu Holiday Inn Otel’de gerçekleştirildi. Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Şenol Türkyılmaz’ın da hazır bulunduğu iş formunda Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türkiye Makedonya Ekonomi Odası Uluslararası İşbirliği Bölüm Direktörü Sofce Jovanovska ve Teknojik Gelişim Bölge Temsilcisi Slovjanka Stojanovska Makedonya’daki iş ve yatırım imkânları hakkında BALKANSİAD üyelerine bilgi verdi.
Atılan tohumlar filizleniyor
AtıMakedonya Ekonomi Odası Uluslararası İşbirliği Bölüm Direktörü Sofce Jovanovska, yenilebilir enerji kaynakları hakkında ülkesinin önemli yatırımlar yapılabileceğini ifade etti. Sofce Jovanovska, Makedonya Türkiye arasında ticari ve ekonomik işbirliğine değinerek 2011 yılına göre ticari alanda düşüş yaşandığını ifade etti. Makedonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini daha da geliştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Sofce Jovanovska, “İki ülke arasındaki ticari işbirliğinin geliştirilmesi için doğru yoldayız. Bunun göstergesi olarak bu yıl 3. Türkiye Makedonya İş Formu düzenlendi. İki ülke işadamları için karşılıklı yatırım ve ticaret ortamı sağlandı” dedi.
650 milyonluk bir pazar 
Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ise, Makedonya’da AB’nin isteğini yatırımların yüzde 95’ini tamamladıklarını söyledi. Makedonyalı 800’ün üzerinde üniversite öğrencisinin Türkiye’de eğitimlerini gördüğünü belirten Nezir, 500’e yakın da Türkiye’den gelerek Makedonya’da öğrenim gören öğrencinin olduğunu ifade etti. Nezir, Türkiye’nin desteklediği Balkan Üniversitesi’ne Makedonya hükümetinin yeni bir yer yapıldığı sözlerine ekledi. 
Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nazır konuşmasına şöyle devam etti:
“120 kişilik parlamentoda 2 Türk milletvekilimiz var. Makedonya 400’ün üzerinde Türk devlet memuru yapıldı. 1998’e kadar bakanlıkların hiç birinde Türk memur yoktu. Bakanlarda en iyi korunmuş Türk eseri Makedonya’da bulunuyor. Makedonya’ya AB ülkelerinden daha kolay yatırım yapabilirsiniz. Buranın İstanbul’dan Bursa’dan hiçbir farkı bulunmuyor. Makedonya’yı 2 milyonluk bir pazar olarak bakmamalısınız. AB ülkelerinin tüm üyeleriyle serbest ticaret anlaşması imzalanmıştır. Makedonya’yı tercih ederseniz, 650 milyonluk bir pazarın kapılarını açmış olacaksınız. Türk işadamları Makedonya’daki yatırımlar sırasında 10 sırada yer alıyor. Biz bunu 4-5 sıralara çıkarmak için çalışmalıyız. Makedonya Hükümeti yabancı yatırımların ülkeye gelmesi için gerekli kolaylıkları yapmaktadır. Ekonomik ilişkilerin gelişmesi siyasi alanda da etkili olacaktır.”
Makedonya AB’nin yatırım cenneti Makedonya Yabancı Yatırım Ajansı Temsilcisi Elena Klisaouka, Mekedonya’nın yatırımlara cazip yatırım imkânları sunduğunu söyledi. Klisauuko, Makedonya’nın 2011 yılında AB üyelik anlaşmasını imzaladığını anlattı. Anayasa ile yabancı yatırımlar güvence altına alındığını belirten Elena Klisaouka, çok sayıda saygın Türk firmasının da Makedonya yatırım yaptığını ifade etti. Makedonya Yabancı Yatırım Ajansı Temsilcisi Elena Klisaouka, “Makedonya’da enflasyon yüzde 2’lerde. Teknolojik gelişim bölgelerinde sıfır vergi uygulanmaktadır. Makedonya’da nüfusun yüzde 40’ı otuz yaşının altında” dedi.
Ata topraklarınıza yatırım yapın
Teknojik Gelişim Bölge Temsilcisi Slovjanka Stojanovska, Makedonya’ya yatırım yapacak BALKANSİAD üyelerinin böylece ata topraklarına tekrar dönmüş olacaklarını ifade etti. Slovjanka Stojanovska, Makedonya’daki teknoloji ve sanayi bölgeleri hakkında bilgi verdi. Makedonya toplam 15 sanayi bölgesi mevcuttur olduğunu belirten Stojanovska, “Sanayi bölgelerinde elektrik, su, alt yapı, teknoloji, ulaşım gibi konular çözülmüştür. Sanayi bölgelerinde yatırım yapanlara KDV, gümrük vergileri yüzde sıfır oranındadır. İnşaat aşamasında da Makedonya hükümetinin ciddi destekleri mevcut” şeklinde konuştu.
MAKEDONYA EKONOMİSİ İÇİN YATIRIM SÖZÜ
Gösterilen ilgiden ve Makedonya İş adamları ile bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin, Makedonya-Türk İş Formu’nun sonunda Makedonya’ya basınına açıklamalarda bulundu. Şahin,”Bursa Türkiye’nin 2. büyük sanayi şehridir. BALKANSİAD’ta Bursa’nın en önemli derneklerinden birisidir. İşadamlarımızın kökenleri Balkan ülkelerine dayanmaktadır. Bizler üyelerimiz ile Makedonya’da ne yapabiliriz diye iş birliği içerisindeyiz. Bakanımızın da belirttiği gibi Makedonya ekonomisinin daha güçlü olması için buradayız ve çalışmalarımızı da devam ettireceğiz” şeklinde konuştu. 
Yapılan konuşmalardan sonra ikili görüşmelere geçildi. Tekstil, sağlık, gıda, otomotiv, inşaat, endüstriyel mutfak, mobilya sektöründe faaliyet gösteren BALKANSİAD üyeleri Makedon meslektaşlarıyla bir araya geldi.

Makedonya' ya 650 milyonluk bir pazar